• Underside Slide1
  • Underside Slide2
  • Underside Slide3
  • Underside Slide4

Ny Nordisk Ledelse

- Der er "guld" gemt i den nordiske kultur

Når jeg anvender begreberne Ny Nordisk Ledelse og Nyt Nordisk Lederskab, taler jeg ikke udelukkende om at forny lederskabet ved en helt ny tænkning. Jeg taler lige så meget en om en genopdagelse af gamle dyder og om organisatorisk udvikling der udnytter de menneskelige potentialer bedre og skaber en stærkere innovativ organisationskultur.  

Ny Nordisk Ledelse, som jeg tænker det, er et begreb der dækker over en operationel praksis der er simpel, logisk og fornuftig. Der er tale om en ledelsesform der satser på det simple, ligefremme og naturlige i virksomhedslivet og i den menneskelige adfærd - og fokus er på at udnytte den nordiske kulturs særlige kvaliteter.

Køkkenanalogien – der er mere at værdsætte i norden end mad:

Indtil for nylig, oplevede vi helt tilsvarende, vort eget køkken som ”bondsk” i betydningen ”underlødigt”, og mange af os så op til, især det franske og italienske gourmet køkken. Så kom boomet med ”Ny Nordisk Kogekunst” - og igen, - det ”nye” heri ligger vel mest af alt i vores interesse for-  og nyerhvervede værdsættelse af-  vore egne produkter, råvarer og spisetraditioner. I meget høj grad altså af en genopdagelse af det oprindelige og naturlige, tilsat blot lidt ny engagement i at få det bedste ud af det forhåndenværende, samt lidt ny engageret nysgerrighed på kokkesiden mht. mulighederne.

Det helt nye, i Ny Nordisk Kogekunst, er dermed mest vores genopdagelse af vore egne rødder, egne produkters muligheder og vores egen formåen. Det duer at tage det der ligger lige for. Og det duer så meget, at man kan opnå internationale kokkepriser for det. For at gøre det enkle og simple i at anvende planter der vokser og gror helt naturligt, og tilberede de dyr der græsser lige uden for, på vore marker. Det er derfor også bæredygtighed i praksis.  Det duede for 100 år siden, og det duer altså stadigvæk. Vi havde blot en lille flirt med det udenlandske for en tid.

Der er, analogt hertil, sket nøjagtigt det samme med ledelsesbegrebet. Vi tog i takt med erhvervsudviklingen ved lære af angelsaksisk ledelsestænkning og organisationskultur og begyndte på den måde at fjerne os fra vore egne dyder og styrkerne i vores egen kultur. Vi forlod vores iboende mentale indstilling til arbejde, samarbejde og fællesskab. Vi undertrykte vore egne kvaliteter og lod os imponere af udenlandsk ledelsesforskning og udenlandsk ledelsesfilosofi.

Den største nyhed der ligger i begrebet ”Ny Nordisk ledelse” ligger derfor tilsvarende, som i kogekunstens verden, i genopdagelsen af styrkerne i vores egen kultur og egenart og i mulighederne for at opnå mere innovative og kreative organisationer. Og dette ved at udnytte den naturlige nordiske tænkning og mentale indstilling, frem for at undertrykke den med misforstået ”god ledelse”.  Det ”ny” er altså i høj grad værdsættelsen af den nordiske kulturs muligheder og tradition for visionært samarbejde og rummelighed i organiserede fællesskaber, samt en hundredårig tradition for ansvarlig loyalitet overfor det fælles gods, som i virkeligheden kan findes aflejret vores egen ”muld”.  

Der ligger guld gemt i nordisk kultur og egenart.

Kontakt os på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller 40 89 80 41, for en snak om mulighederne for at udvikle ledelsen og samarbejdet i din organisation